Napriek tomu, že v mnohých domácnostiach zaujala miesto umývačka riadu, drez stále zostáva nevyhnutnosťou.
Prevažnú väčšinu času stráveného v kuchyni sústredíme v oblasti okolo drezu. Vybrať vhodný drez býva často komplikovanou voľbou. Okrem voľby farby, tvaru a veľkosti je podstatné zvoliť si vhodný materiál. Použitý materiál určuje jeho vlastnosti. Predstavíme Vám tri základné skupiny materiálov.
Medzi klasiku zaraďujeme nerezové drezy. Tie sa vyznačujú svojou farebnou stálosťou, odolnosťou voči kyselinám vyskytujúcim sa v domácnosti napríklad ovocným šťavám. Nerez vyniká svojimi hygienickými vlastnosťami čo podčiarkuje rôznorodé použitie v potravinárskom priemysle. Patrí medzi nehrdzavejúce materiály. Nerezové drezy sú odolné voči nárazom, riad sa na ňom tak ľahko nerozbije a nárazy skôr tlmí. Ako negatívum by sme spomenuli nižšiu odolnosť voči škrabancom.
Materiály
Obľúbenými sú granitové drezy. Ponúkajú širšiu škálu farebných prevedení, takže je možné prispôsobiť ich farbe pracovnej dosky. Odolávajú vyšším teplotám. Sú mimoriadne odolné voči rozbitiu a škrabancom. Bežným krájaním kuchynskými nožmi sa povrch nepoškodí. Ich údržba je pomerne jednoduchá, podmienkou je jej pravidelnosť. Prípadný usadený vodný kameň umožňuje zachytávanie sa nečistôt. Jeho odstránenie je možné citrónom, octom prípadne pracím práškom rozpusteným v horúcej vode.
Keramické drezy vynikajú svojou ľahkou údržbou. Vďaka svojmu hladkému povrchu sa na nich nečistoty sotva usadzujú. Práce v dreze nezanechávajú skoro žiadne stopy ( s výnimkou keramických nožov). Sú odolné voči škrabancom, nízkej i vysokej teplote a nárazom. Čo sa týka vzhľadu, povrchová glazúra zjemňuje ich tvary. Neopatrnou manipuláciou môže prísť k odštiepeniu povrchu. Farebne sú stále no stretávame sa s menšou farebnou škálou ako v prípade granitových drezov.